Nume de Copii care Nu mai Sunt la Modă în România

Tendințele în ceea ce privește numele de copii se schimbă de-a lungul timpului, iar unele nume care erau populare în trecut au devenit mai puțin întâlnite în prezent. Alegerea numelui potrivit pentru copilul tău este o decizie importantă și personală, iar unele familii preferă să opteze pentru nume mai tradiționale sau mai puțin întâlnite.

Nume Inspirate din Filme și Telenovele

În trecut, filmele și telenovelele au avut un impact puternic asupra preferințelor în alegerea numelor de copii. Odată cu popularitatea anumitor producții, unele nume au devenit extrem de căutate, dar au pierdut popularitatea odată cu trecerea timpului. Iată câteva exemple de nume inspirate din filme și telenovele care au fost la modă în România, dar care acum nu mai sunt la fel de întâlnite:

Bianca: Numele personajului interpretat de celebrul actor Florin Piersic în filmul „B.D. în alertă” a fost o alegere populară pentru părinții din acea vreme.

Dorian: Inspirat de romanul clasic „Portretul lui Dorian Gray” scris de Oscar Wilde, acest nume a fost preferat în special în anii ’90.

Esmeralda: Popularizat de celebrul roman „Notre-Dame de Paris” al lui Victor Hugo, numele Esmeralda a fost ales de mulți părinți inspirați de acest personaj iconic.

Florin: Numele Florin a devenit popular în România datorită personajului interpretat de Florin Piersic în filmul „Cu mâinile curate”.

Roxana: Acest nume a câștigat popularitate în urma succesului telenovelei „Roxana” difuzată în anii ’90.

Tudor: Inspirat de figuri istorice din România, dar și din producții cinematografice, numele Tudor a fost la modă în trecut.

Monica: Acest nume a fost promovat de populara telenovelă „Lacrimi de iubire” și a fost preferat de mulți părinți din acea perioadă.

Ramona: Numele Ramona a fost popularizat de personajul principal din romanul „Ramona” al autoarei americană Helen Hunt Jackson.

Adrian: Popularitatea acestui nume a crescut în urma succesului filmului românesc „Maria Mirabela”.

Sandra: Numele Sandra a devenit popular în anii ’80 datorită filmului american „Sandra și broștele țestoase”.

Nume cu Origină Slavă

România are o istorie bogată și diversă, iar influențele slave au fost prezente în anumite regiuni ale țării. În trecut, nume cu origină slavă au fost des întâlnite și apreciate în comunitățile cu rădăcini slave. Cu toate că aceste nume au fost populare în anumite perioade, astăzi ele nu mai sunt la modă. Iată câteva exemple de nume cu origină slavă care au fost populare, dar care acum au devenit mai rar întâlnite:

 1. Iaroslav: Acest nume de origine slavă era des întâlnit în trecut și înseamnă „slava lui Iar” sau „cel slăvit de Iar”, cu referire la divinitate.
 2. Marfa: Nume de origine slavă, care provine din cuvântul „măria” ce înseamnă „mare”, „glorioasă” sau „înaltă”.
 3. Radoslav: Un nume slav care înseamnă „slava fericită” sau „slava încântătoare”, fiind o alegere populară în familii cu rădăcini slave.
 4. Vlădăuț: Acest nume cu origini slavone era apreciat pentru sensul său de „stăpânitor” sau „conducător”.
 5. Svetlana: Un nume slav cu semnificația de „lumină” sau „strălucire”, care aduce înțelesul de „cea care luminează” sau „cea care strălucește”.

Nume cu Origină Latină

Numele cu origină latină au o bogată moștenire culturală și au fost populare în diferite perioade ale istoriei României. Aceste nume evocă o aură de rafinament și noblețe, fiind alegeri apreciate de mulți părinți pentru copiii lor. Cu toate că popularitatea lor a scăzut în prezent, aceste nume păstrează o frumusețe clasică și sunt o alegere inspirată pentru cei care apreciază tradițiile și istoria. Iată câteva exemple de nume cu origină latină care au fost populare, dar care acum nu mai sunt la fel de întâlnite:

 1. Octavian: Nume cu origină latină derivat din cuvântul „octavus”, care înseamnă „al optulea”. A fost un nume apreciat în trecut pentru nobletea sa.
 2. Flavia: Acest nume feminin derivă din cuvântul latin „Flavius”, care înseamnă „blond” sau „blondă”, și a fost ales pentru frumusețea sa poetică.
 3. Aurelian: Nume cu rădăcini latine, provenit de la „Aurelius”, care înseamnă „înălțat” sau „demn de laudă”.
 4. Lavinia: Inspirat de personajul din epopeea romană „Eneida” scrisă de Vergilius, numele Lavinia aduce cu sine o încărcătură mitologică.
 5. Valentin: Numele Valentin provine din cuvântul latin „Valentinus”, având semnificația de „puternic”, „viguros” sau „plin de sănătate”.

Nume inspirate din Basme și Povești

Basmele și poveștile au fascinat și încântat copiii și adulții de-a lungul timpului, oferindu-le o lume magică și plină de aventuri. Numele personajelor din aceste povești au devenit adesea o sursă de inspirație pentru părinți atunci când vine vorba de alegerea numelui pentru copilul lor. Cu toate că unele dintre aceste nume au fost populare în trecut, acum ele pot fi considerate mai rar întâlnite. Iată câteva exemple de nume inspirate din basme și povești:

  1. Ariel: Inspirat de frumoasa sirenă din povestea „Mica Sirenă” scrisă de Hans Christian Andersen.
  2. Aurora: Numele vine de la prințesa „Bella Adormită” din celebrul basm scris de Charles Perrault.
  3. Jasmine: Inspirat de curajoasa prințesă din povestea „Aladdin și lampa fermecată” din „O mie și una de nopți”.
  4. Alice: Acest nume provine de la personajul principal din romanul clasic „Alice în Țara Minunilor” scris de Lewis Carroll.
  5. Peter: Inspirat de băiețelul aventurier din povestea „Peter Pan” scrisă de J.M. Barrie.
  6. Wendy: Numele surorii mai mari a lui Peter Pan, care îl însoțește în călătoriile lor magice.
  7. Bianca: Inspirat de personajul Bianca din basmul „Bianca și cei șapte pitici” care are o inimă bună și este plină de compasiune.
  8. Robin: Inspirat de legendarul erou din poveștile populare englezești „Robin Hood”, cunoscut pentru bunătatea și justiția sa.

În concluzie, alegerea numelui pentru copilul tău este o decizie importantă și personală, care îi va însoți pe parcursul întregii sale vieți. Într-o lume în continuă schimbare, numele de copii trec prin cicluri de popularitate și, cu trecerea timpului, unele nume devin mai rar întâlnite. Cu toate acestea, fiecare nume are o poveste specială și o semnificație unică, aducând cu sine amintiri, tradiții și valori culturale.

În acest articol, am explorat o varietate de categorii de nume care nu mai sunt la modă în România. Am călătorit prin trecut, redescoperind nume tradiționale românești, nume cu origină religioasă, nume cu rădăcini grecești, latine și slave, dar și nume inspirate din industria muzicală și basmele și poveștile îndrăgite.

Indiferent de alegerea făcută, important este să te ghidezi după inima ta și să alegi un nume care să îți placă și să reflecte valorile și dorințele familiei tale. Fie că îți dorești un nume cu o încărcătură istorică și tradițională sau unul inspirat din poveștile și eroii preferați, numele pe care îl vei alege pentru copilul tău va deveni o parte importantă a identității sale și va fi purtat cu dragoste și mândrie de către el pe tot parcursul vieții.

Fiecare nume poartă în spatele său o poveste, iar numele pe care îl vei alege pentru copilul tău va deveni o parte din povestea sa unică și specială. Indiferent de modă sau popularitate, numele ales va fi unul care îți va aduce bucurie și împlinire, știind că ai ales cu grijă și iubire numele potrivit pentru cel mai prețios dar al vieții tale – copilul tău.

Vezi si

Comments

Articole Recente