De fiecare dată când discuți despre afecțiunile hepatice, se recomandă suplimente pe bază de silimarină. Dar ce este silimarina? Cum acționează și, mai ales, cum ajută? Silimarina este cel mai folosit compus natural pentru tratarea bolilor hepatice din întreaga lume, datorită activităților sale antioxidante, antiinflamatorii și antifibrotice.
Armurariul (Silybum marianum) este o plantă recunoscută de secole pentru proprietățile sale benefice în procesul de detoxifiere hepatică. A fost folosită în mod tradiţional de către greci şi romani, ca mai apoi să se răspândească în întreaga Europă în principal în scopul sprijinirii sănătății hepatice dar și a protecției împotriva toxinelor din mediu.
Efecte ale
silimarinei:
• Menține sănătatea funcțiilor hepatice și susține procesul fiziologic de
detoxifiere al ficatului;
• Protejează celulele hepatice de efectul nociv al radicalilor liberi;
• Menține funcțiile de bază ale ficatului și contribuie la procesul de regenare
a celulelor hepatice;
• Sprijină digestia.
Fructele acestei plante conţin un complex de bioflavonoide cunoscut sub denumirea de “Silimarină”. Cea mai mare cantitate de silimarină este conținută în semințele plantei.
Surse de silimarină
Principala sursă de silimarină o reprezintă fructul de armurariu care conţine un complex de trei substanţe, respectiv silicristina, silibina si silidianina. Fructul de armurariu nu are aromă sau miros dar are proprietăţi hepatoprotectoare.
Armurariul
Armurariul este originar din ţările care se învecinează cu Marea Mediterană, unde este considerat o plantă cu proprietăţi curative din cele mai vechi timpuri. În schimb, în America de Nord, este combătut cu pesticide. Deşi silimarina se regăseşte, în proporţii variate, în majoritatea plantelor din familia ciulinului, armurariul sau Silybum marianum este cea mai bogată sursă de silimarină din câte există.
De fapt, silimarina este deseori numită “extract de armurariu”, deoarece seminţele sale conţin aproximativ 70% din fitonutrienţi. Şi alte părţi ale armurariului, cum ar fi mugurii şi tulpinile, conţin silimarină, dar seminţele au cea mai mare concentraţie.
Anghinarea salbatică
Anghinarea salbatică este membră a familiei de ciulini şi conţine, de asemenea, cantităţi mari de silimarină. Prin acest conţinut se explică proprietăţile antioxidante al anghinării şi de ce acest aliment ne poate proteja împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. Anghinarea de Ierusalim nu conţine silimarină, deoarece nu face parte din familia ciulinilor, în ciuda numelui său sugestiv.
Alte alimente
Rădăcina de turmeric precum şi semintele şi frunzele de coriandru conţin silimarină. Curcuma se macină şi se utilizează ca şi condiment în mâncăruri. Frunzele de coriandru se folosesc preponderent în preparatele thailandeze şi mexicane.
Cele mai cunoscute afecțiuni hepatice sunt hepatitele A, B, C, ciroza alcoolică și non-alcoolică, ficatul gras. Dar în ultimii ani, specialiștii sunt îngrijorați din cauza numărului mare de pacienți care suferă de cancer hepatic. Carcinomul hepatocelular este a treia cauză principală a mortalității legate de cancer, nivel mondial, după cancerul de sân și cel pulmonar. Alte studii îngrijorătoare arată că afecțiunile hepatice sunt cauza principală a morbidității și mortalității la nivel mondial.
Principala acţiune a silimarinei este la nivel hepatic, fiind foarte importantă în tratarea afecţiunilor hepatice.
Tratament adjuvant în afecțiunile hepatice: Cercetătorii italieni susțin că silimarina este folosită ca tratament adjuvant pentru persoanele care suferă de hepatită, steatoză hepatică și ciroză. În plus, extractul de silimarină apără ficatul de toxine precum amatoxina, care este produsă de ciupercile otrăvitoare și poate fi mortală odată ce este ingerată.
Alte studii conduse de cercetătorii chinezi arată că extractul de silimarină îmbunătățește funcțiile ficatului atunci când acest organ este inflamat sau nu mai funcționează în mod corespunzător.