Ce este granulomul de fir?

Orice material (viu sau nu) introdus în corpul uman reprezintă un corp străin și organismul nostru răspunde ca atare prin mecanisme de apărare. Deși o definiție largă ar include, de asemenea, microorganisme care declanșează un răspuns imun, în general ne referim la acei compuși anorganici sau materiale organice cu greutate moleculară mare, care rezistă degradării celulelor inflamatorii. Una dintre căile de intrare pentru aceste substanțe este prin proceduri chirurgicale, iar astfel ne referim la reacțiile la corp străin cauzate de materialele de sutură.

Un procent ridicat de pacienți supuși unei intervenții chirurgicale dezvoltă recurență locală sau metastatică. Formarea unui granulom prin fire de sutură neabsorbabile în cavitatea abdominală este o entitate rară după intervenții chirurgicale. Uneori, aceste reacții sunt confundate cu abcese sau boli tumorale, supunând pacientul la investigații inutile.

Ce este granulomul de fir?

Acesta se prezintă sub forma unei excrescențe, în jurul unui fir cu resorbție întârziată ori în jurul unui fir neresorbabil. Deoarece firele de sutură sunt percepute de organism drept un corp străin, acest fapt determină ca celulele țesutului conjuctiv înconjurător, să se activeze. Acest răspuns al corpului apare adesea nu din cauza firelor în sine și nici de calitatea suturii, ci de modul în care organismul reacționează. 

Denumit și infecție postoperatorie tardiva, granulomul de fir este procesul inflamator cronic, ce apare, de cele mai multe ori, din cauza unor germeni. Firul, datorită structurii sale chimice, are rol de antigen, iar în cazuri excepționale, granulomul poate fi cauzat de reacția de respingere pe care organismul o manifestă asupra acestuia. Astfel de cazuri apar la o distanță mai mare față de momentul în care a avut loc sutura, când plaga s-a vindecat. Deși puține sunt persoanele care au astfel de reacții asupra firelor de sutură, specialiștii sunt de părere că factorul microbian este cel responsabil de apariția granulomului.

Din punct de vedere anatomopatologic, granulomul de fir este un abces care apare în jurul firului, iar cavitatea abcesului are în alcătuire și o cantitate mică de puroi.

Apariția unui granulom la corpul străin prin firul de sutură neabsorbabil este o entitate relativ neobișnuită, care apare mai frecvent la firul de mătase și la pacienții cu deteriorare clinică sau imunocompromisă. Se caracterizează prin acumularea de histiocite și celule gigant multinucleate care înconjoară corpul străin. Adesea, pacienții consideră că au afecțiuni mai grave, crezând faptul că au o tumoare, dar realitatea este că au granulom de fir.

Prezentarea cel mai frecvent descrisă în CT este ca un nodul cu intensificare inelară. Granulomul firului de sutură la corpul străin poate fi imposibil de distins în studiile CT și pet-CT privind recurența tumorii sau boala metastatică și trebuie confirmată cu anatomie patologică.

În ceea ce privește simptomele, granulomul de fir generează apariția de vezicule, dureri acute, suturi ale plăgii. Medicii vor efectua și teste bacterorologice ale secreției, iar rezultatele vor fi aproape întotdeauna pozitive. Germenii responsabili de apariția glanulomului de fir sunt stafilococul alb sau auriu, dar, de asemenea, ”vinovați” pot fi și alți microbi, de exemplu, enteroc, E coli. Acești germeni nu ”reacționează” imediat după ce sutura a avut loc (așa cum am meționat anterior, pacienții pot manifesta granulom de fir la mult timp după operație și după ce rana s-a vindecat), ci apar după o perioadă de latență. Deoarece organismul percepe firul de sutură drept un corp străin, va avea loc un fenomen prin care țesutul conjuctiv va ”separa” procesul inflamator de restul țesutului care nu a fost afectat.

Vezi si

Comments

Articole Recente