Furia Laptelui sau Angorjarea Sânilor – Cauze, Simptome și Modalități de Gestionare

Furia laptelui, cunoscută și sub denumirea de angorjare a sânilor, este o problemă comună cu care se confruntă multe femei în perioada de alăptare. Acest fenomen se manifestă prin senzația de plinătate, tensiune sau durere la nivelul sânilor, iar în unele cazuri poate fi însoțit de congestie și umflarea acestora. Este important ca femeile care alăptează să înțeleagă că furia laptelui este un răspuns natural al organismului, dar poate fi gestionată și atenuată cu ajutorul unor măsuri adecvate.

Cauze ale Furiei Laptelui sau Angorjării Sânilor:

Furia laptelui apare în general în primele zile după naștere, în momentul în care laptele matern începe să curgă abundent și sânii se adaptează la cerințele bebelușului. Principalele cauze ale furiei laptelui sunt:

 1. Creșterea producției de lapte: Pe măsură ce cererea de lapte crește, organismul mamei răspunde prin producerea unei cantități mai mari de lapte, ceea ce poate duce la umflarea și tensiunea sânilor.
 2. Retenția laptelui: În unele cazuri, canalele lactifere se pot bloca temporar, împiedicând scurgerea normală a laptelui și determinând acumularea acestuia în sâni.
 3. Alăptarea infrequentă sau incompletă: O alăptare neregulată sau incompletă poate cauza acumularea de lapte în sâni și poate agrava problema furiei laptelui.

Simptome ale Furiei Laptelui sau Angorjării Sânilor:

Simptomele furiei laptelui pot varia de la ușoare la severe și pot include următoarele:

 1. Sâni sensibili, umflați sau tensionați la atingere.
 2. Durere sau senzație de arsură la nivelul sânilor.
 3. Congestie și umflarea sânilor.
 4. Bebelușul poate avea dificultăți în a se atașa la sân din cauza rigidității acestora.
 5. Disconfort sau durere în timpul alăptării.
 6. Piele roșie și fierbinte la atingere în zona sânilor (în cazurile severe de infecție).

Modalități de Gestionare a Furiei Laptelui sau Angorjării Sânilor:

 1. Alăptare frecventă și completă: Alăptarea regulată și la cerere, asigurându-te că bebelușul se atașează corect la sân, poate ajuta la prevenirea acumulării excesive de lapte și, implicit, a furiei laptelui.
 2. Compresii calde sau dușuri calde: Folosirea compresiilor calde sau a dușurilor calde înainte de alăptare poate ajuta la relaxarea sânilor și la ameliorarea disconfortului.
 3. Pomparea laptelui: În cazurile de angorjare severă sau când alăptarea nu este suficientă, pomparea manuală sau cu ajutorul unui dispozitiv specializat poate ajuta la eliberarea excesului de lapte.
 4. Compresii reci: Utilizarea compresiilor reci după alăptare poate contribui la reducerea inflamației și a disconfortului.
 5. Evitarea hainelor strânse: Îmbrăcămintea adecvată, lejeră și confecționată din materiale naturale poate reduce presiunea asupra sânilor și poate ameliora disconfortul.
 6. Consult medical: În cazurile severe sau dacă apar simptome de infecție, este important să consulți un medic pentru evaluare și tratament adecvat.

Furia Laptelui sau Angorjarea Sânilor: Mituri și Realități

Mituri despre Furia Laptelui:

 1. Furia laptelui este un semn că ai prea mult lapte. Acesta este un mit foarte răspândit. În realitate, furia laptelui este un răspuns normal al organismului la schimbările hormonale și la creșterea producției de lapte pentru a satisface nevoile nou-născutului.
 2. Trebuie să stoarci laptele în exces. Stoarcerea excesivă a laptelui poate agrava furia sânilor și poate duce la o producție mai mare de lapte. În schimb, alăptarea frecventă și eficientă ajută la reglarea producției de lapte și la diminuarea disconfortului.

Realități despre Furia Laptelui:

 1. Furia laptelui dispare în timp. De obicei, simptomele furiei laptelui se ameliorează în câteva zile sau o săptămână după naștere, pe măsură ce producția de lapte se ajustează la nevoile copilului.
 2. Alăptarea frecventă și eficientă poate ameliora disconfortul. Bebelușul trebuie să fie hrănit la cerere, iar alăptarea în poziții confortabile și corecte poate ajuta la scăderea tensiunii sânilor.
 3. Compresele calde și masajul ușor pot oferi alinare. Aplicarea unor comprese calde pe sâni sau masajul ușor poate ajuta la relaxarea sânilor și la ameliorarea disconfortului.
 4. Dacă simptomele persistă sau sunt severe, cere sfatul medicului. În cazul în care simptomele furiei laptelui persistă sau devin insuportabile, este important să consulți medicul pentru evaluare și îndrumare adecvată.

În concluzie, furia laptelui sau angorjarea sânilor pot fi provocatoare pentru femeile care alăptează, dar cu îngrijire și gestionare corespunzătoare, aceste simptome pot fi atenuate. Este esențial să acorzi atenție nevoilor tale și să ceri sprijinul partenerului, familiei sau medicului în această perioadă specială de alăptare, pentru a te bucura pe deplin de legătura minunată cu micuțul tău.

Vezi si

Comments

Articole Recente

Cum să alegi cea mai bună cremă pentru a reduce ridurile sub ochi?

Pentru multe mame, oboseala se reflectă cel mai mult sub forma ridurilor sub ochi. Pe lângă faptul că adesea nu dormim suficient,...

Ceaiul de mușețel la bebeluși

În primele luni de viață ale bebelușului apar, de obicei, așa-numitele colici abdominale, de obicei, unul din 4 copii suferă de ele...

Ce este granulomul de fir?

Orice material (viu sau nu) introdus în corpul uman reprezintă un corp străin și organismul nostru răspunde ca atare prin mecanisme de...

Cum să înveți limba germană rapid

Învățarea unei limbi noi poate fi o experiență dificilă, dar plină de satisfacții. Dacă doriți să învățați rapid limba germană, există câteva...

5 modele de rucsacuri de damă pe care le poți face cadou

Cadourile sunt unele dintre formele prin care cei mai mulți dintre oameni comunică și arată dragostea, prietenia, respectul. Cadourile sunt făcute la...