11 nume masculine biblice

Biblia nu este doar o sursă importantă de informații creștine, ci și o modalitate de inspirație pentru viitori părinți, care sunt în căutarea unor nume biblice pentru copii. Deși mulți sunt botezați cu un prenume regăsit în Sfânta Scriptură, nu toată lumea cunoaște semnificația profundă a numelui. Iată 11 nume masculine și ce simbolizează fiecare!

1. Abel

Acest nume este regăsit atât în Vechiul, cât și în Noul Testament, iar deși este vechi, nu este chiar atât de răspândit. Tradus din ebraică, Abel înseamnă ”cel care respiră”, iar mergând mai profund, ”cel care supraviețuiește”.

2. Beniamin

Numele de origine ebraică este Benyamin, acesta fiind unul dintre cei 12 feciori ai lui Iacob și cel mai iubit.

3. Caleb

Acesta era unui dintre cei 12 oameni pe care Moise i-a trimis în Canaan, pentru a vedea cum este Țara Promisă, iar el și Iosua au fost singurii care au putut vedea pământul promis. Având origini ebraice, Caleb înseamnă ”credință” și ”devotament”, iar personajul biblic cu acest nume a avut un devotament aparte pentru divinitate.

4. Casian

Reprodus din limba lantină – Cassianus, numele Casian a fost atestat în documente chiar din era imperială. Semnificația sa se traduce prin neam (de la abrevierea ”anus”) și nobil (de la abrevierea ”kass”).

5. David

Numele provine de la Regele David, care a fost al doilea rege al Israelului și care a divinizat puterea lui Dumnezeu. În Vechiul Testament se vorbește despre David, iar sensul său este cel de ”prieten”, ”iubit”, dar și de ”conducător”.

6. Eran

Nume de origine ebraică, Eran era nepotul lui Efraim, precum regăsim relatat în Biblie. Simbolistica numelui este cea de ”vigilent”, ”atent”.

7. Joshua

Acesta era succesorul lui Moise, iar relatări despre el regăsim în Vechiul Testament. Joshua provine de la Yehoshua, care înseamnă ”Dumnezeu este salvatorul”.

8. Gavril – Gabriel

Numele se traduce prin ”Dumnezeu este puternic”, iar în ceea ce privește simbolistica creștină, Gavril a fost Arhanghelul care i-a vestit Fecioarei Maria faptul că aceasta îl va naște pe fiul Lui Dumnezeu. Astăzi regăsim numele în forma ”Gabriel”.

9. Isac

Provine din limba greacă, de la numele Isaakios, iar simbolistica sa este de ”el va râde”. În Biblie se face referire la surprinderea și neîncrederea lui Avraam atunci când a aflat faptul că soția sa, Sara, va da naștere unui băiat. Surpriza a fost una și extrem de plăcută pentru Avraam, deoarece el și Sara aveau o vârstă înaintată și nu se așteptau la o astfel de bucurie, de aici și traducerea numelui Isac – ”va râde”.

10. Iair

Acesta era un tată care l-a rugat pe Iisus să-i readucă fiica la viață, deoarece Hristos spunea de aceasta că nu a murit, ci că doarme. Fetița, care pe atunci avea 12 ani, a fost înviată, spre marea bucurie a părinților săi. Iair simbolizează ”lumina”, ”strălucirea Lui Dumnezeu”.

11. Noa

Conform Bibliei, mai exact în Vechiul Testament se afirmă faptul că Noe a construit o barcă (de unde și denumirea de ”Arca lui Noe”) pentru ca toate viețuitoarele să reușească a supraviețui potopului (inclusiv familia sa). După ce marea furtună a trecut, se pune că Dumnezeu a creat atunci primul curcubeu, care era un semn de mulțumire adus de Domnul lui Noe. În traducere, Noa înseamnă ”alesul Lui Dumnezeu”.

Conform Bibliei, numele dat unei persoane nu era ales întâmplător, ci dintr-un anumit motiv.

Vezi si

Comments

Articole Recente